Biografija| MELANIE DE JESUS DOS SANTOS

27.05.2020.

Mélanie Johanna de Jesus dos Santos je trostruka francuska državna prvakinja u višeboju od 2017-2019. godine. Na međunarodnoj sceni nosi titulu europske prvakinje u višeboju 2019. i dvostruke europske prvakinje na parteru.

NADIMAK: Mela, Mel, Nini

DATUM ROĐENJA: 5. ožujka 2000.

ZANIMANJE: profesionalna sportašica, studentica

OBRAZOVANJE: Studij sporta i rekreacije

HOBBI: plesanje, sportski ribolov, surfanje i ronjenje

JEZIK: francuski i engleski

Melanie greda.jpg

KLUB: Kreyol Gym Fort-de-France / Pole France Saint Etienne

TRENER: Eric Hagard (FRA) i Monique Hagard (FRA)

DISCIPLINA: višeboj, preskok, dvovisinske ruče, greda i parter

TRENING: Trenira približno oko 26 sati tjedno.

POČETAK SPORTSKE KARIJERE: Krenula se baviti sportom u dobi od pet godina, dok je posjećivala Tropic Gym club u Fort-de-France, Martinique.

RAZLOG POČETKA TRENIRANJA: Tijekom posjeta dvorani s njenim odgojnim centrom primijetio ju je trener. "Dok sam tamo asistirao ostale gimnastičare, primjetio sam Simone.“ Nedugo zatim Simone je kući primila pismo sa zahtjevom da se pridruži treningu gimnastike."

Melanie ruče 2.jpg

OZLJEDE:  U siječnju 2019. ozlijedila je prst na ruci.

Potrgala je prednji križni ligament u koljenu u srpnju 2015., što je zahtijevalo operaciju. Devet mjeseci nije mogla trenirati, a vratila se tek u travnju 2016. godine.

AMBICIJE: Natjecati se na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., osvojiti medalje na Igrama i postati s vremenom trenerica.

NAJZNAČAJNIJI TRENUTAK KARIJERE: Osvajanje srebra u ekipnom višeboju i zlato na parteru na Europskom prvenstvu 2018. u Glasgowu u Škotskoj.

NAGRADE / PRIZNANJA: Dobila je Loginessovu nagradu za eleganciju 2019. godine na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu.

Melanie postolje.jpg

ZANIMLJIVOSTI: 

TRENIRANJE S NAJBOLJIMA

U kolovozu 2019. ona i njezinih pet timskih prijateljica trenirali su sa zlatnom olimpijkom Simone Biles 2016. godine u Houstonu (Sjedinjene Američke Države). "Gledamo kako ona trenira i pokušavamo napraviti što bliže njenoj izvedbi. Mnoge bi djevojke voljele biti na našem mjestu. Ali nismo na odmoru."

NAPUŠTANJE MARTINIQUE

Napustila je rodno mjesto Martinique, francusku prekomorsku regiju na Karibima, kako bi se 2013. godine preselila u kontinentalnu Francusku i pridružila se nacionalnom gimnastičkom programu obuke.

2016

Godine 2016. preselila se u Saint-Etienne u Francuskoj gdje je krenula trenirati s Ericom i Monique Hagard. Natjecanju se vratila u lipnju 2016. na Državnom prvenstvu Francuske u Mulhouseu, plasirajući se na četvrto mjesto u višeboju, gredi i parteru.

2017

U ožujku se natjecala na američkom kupu, gdje je osvojila brončanu medalju i imala najbolji rezultat na gredi. Postala je tako druga francuska gimnastičarka s medaljama na američkom kupu nakon što je Elvire Teza osvojila zlato još 1997. godine. 

Na Europskom prvenstvu 2017. godine u Cluj-Napoci u Rumunjskoj kvalificirala se u dva finala: u višeboju i dvovisinskim ručama. Zauzela je treće mjesto na natjecanju iza Ellie Downie iz Velike Britanije i Zsófie Kovács iz Mađarske. Posljednja francuska gimnastičarka koja je osvojila medalju u višeboju na Europskom prvenstvu bila je Marine Debauve 2005. godine.

Na Svjetskom prvenstvu 2017. godine u Montrealu završila je na petom mjestu u višeboju.

2018

U svibnju je na državnom prvenstvu Francuske primila tri zlatne medalje, osvojivši ih u višeboju, dvovisinskim ručama i parteru.

U kolovozu 2018. sudjelovala je na Europskom prvenstvu u Glasgowu. Francuska momčad zavrijedila je srebrnu medalju u ekipnom finalu, plasirajući se iza Rusije i ispred Nizozemske. Mélanie se kvalificirala za dva finala i usput završila na šestom mjestu na gredi i osvojila je zlato na parteru. Postala je treća francuska gimnastičarka koja je osvojila ovaj naslov na Europskom prvenstvu nakon Ludivine Furnon 2000. i Isabelle Séverino 2005. Na Svjetskom kupu 2018. godine u Parizu osvojila je zlatnu medalju na parteru.

2019

Na Europskom prvenstvu de Jesus dos Santos pobijedila je u višeboju europsku prvakinju iz 2017. Ellie Downie. Tijekom pojedinačnog finala de Jesus dos Santos uspješno je obranila naslov na parteru usput osvojivši je srebro na gredi iza Alice Kinsella iz Velike Britanije i završivši sedma na dvovisinskim ručama. To ju je učinilo najuglađenijom gimnastičarkom prvenstva, zajedno u usporedbi s Angelinom Melnikovom iz Rusije.

 

Predstavljajući  Francusku
Europsko prvenstvo
Gold medal – first place 2018 Glasgow Parter
Gold medal – first place 2019 Sczcecin Višeboj
Gold medal – first place 2019 Sczcecin Parter
Silver medal – second place 2018 Glasgow Ekipno
Silver medal – second place 2019 Sczcecin Greda
Bronze medal – third place 2017 Cluj - Napoca Višeboj